5 tips: Så skriver du ditt bästa CV!

Tills bords, till bords! Här serveras bra idéer!

Har du någon gång, eller närmre 10-12 gånger, tänkt att du ska sätta dig ner och ta en kik på ditt CV? Är det ett A4 i Times New Roman 12 som punktar upp årtal och befattning men inte säger så mycket annat?

Ett CV kan innehålla otroligt mycket text helt utan att lyckas kommunicera något särskilt. Här kommer därför en lista med tips och råd kring hur du författar ett tydligt CV.

1. Kontaktuppgifter

Ha namn och kontaktuppgifter väl synligt högst upp. Är du en aktuell kandidat för jobbet du precis sökt är det en klar fördel om rekryteraren slipper leta efter dig på Hitta.se innan ni kan talas vid om drömjobbet.

2. En bild på dig själv

Om du väljer att ha med en bild på dig själv, se då till att det är en representativ sådan. Bilder som kvalat in på ”Nope”-listan inkluderar bland andra:
  • Selfien från badrummet
  • Den där festbilden du blev så snygg på så du klippte bort din kompis
  • Bilder med vinglas eller drinkar i handen
  • Bilder från 2009 (dagens datum: 2019)
  • Suddiga bilder
  • Bilder från särskilda tillfällen, t.ex. från bal eller iklädd brudklänning
  • Bilden på dig och din kompis (vem är vem?)
  • Snapchatfilter-foton. Oavsett hur fab du är i hundöron
  • Semesterbilden med solglasögon, snowboardhjälm eller en stor fisk

Om ditt fotoarkiv består enbart av bilder från ovan kategorier är det bättre att inte ha någon bild alls. Var ditt allra mest representativa jag.

Bra vs dåligt CV-foto

3. Arbetslivserfarenhet

Lista dina anställningar och börja med den senaste. Skriv datum och årtal följt av befattning (specialistläkare, discjockey, grävmaskinist, receptionist) och på vilket företag du arbetat. Under varje punkt kan du kortfattat beskriva dina arbetsuppgifter och lägga till det där lilla extra om det är något relevant du vill visa på.

2013-2018    Säljare – Företaget AB
Försäljning av kontorsanpassat superlim och limtubstillbehör. Kundrelationer, nykundsbearbetning, eftermarknadsuppföljning. Kundsupport vid behov. Utsedd till Bästa Säljare tre år i rad.

Om du har många arbetsuppgifter att lista, ta med dig att det kan vara värt att ändra ordningen på dem beroende på vilken tjänst du söker. Lista de mest relevanta först.

4. Utbildningar

Jag har läst förvånansvärt många CV:n som har med en examen från Livets Hårda Skola. Det är en punkt vi nog gemensamt kan bestämma oss för att stryka. Håll dig till officiella utbildningar så som gymnasieprogram, högskoleutbildning, yrkeshögskola osv. 

Relevanta internutbildningar och kurser du gått kan och bör du givetvis också lista!

Har du en imponerande samling certifikat och betyg från dessa kurser så är det toppen, men inget du behöver bifoga om det inte uttryckligen efterfrågas i annonsen eller av rekryteraren. 

5. Övrigt

Här kan du lista körkort, truckkort eller övriga behörigheter (Heta arbeten, röjsåg, certifierad massageterapeut). Körkort är prio ett, resten efter relevans. 
Söker du arbete på spa är massageterapeut-punkten sannolikt till din fördel. Söker du jobb som bankman passar det nog bättre som roligt samtalsämne på lunchen.

Det är också bra att lista vilka språk du talar och hur bekant du är med dem.

Svenska – Modersmål
Engelska – Flytande i tal och skrift
Tyska – Goda kunskaper
Mandarin – Grundläggande förståelse

Lycka till!

Dela på sociala medier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hur kan vi hjälpa dig?

Beskriv kortfattat vad vi skulle kunna hjälper till med så hör vi av oss.