Målsättning: Tankar om att alltid sikta mot stjärnorna

Det finns många inspirerande texter och inlägg att läsa om Målsättning.

Så många mål.

Ibland kan man känna sig lite överväldigad av allt detta målsättande. Måste jag skaka fram fler mål än jag har? Måste jag ha mål alls just nu?

Är mina mål för stora eller för små? Vad verkar vara på modet just i mars 2019? Det tycks inte vara samma som i varken januari eller februari, vilket kan tyckas lite underligt ändå om inte alla på sociala medier (jag tittar på dig, LinkedIn) hade kortsiktiga sådana.

Det positiva med mål i livet är utvecklingen! Att inte alltid stå fast på samma punkt i livet. Det behöver inte vara att skapa en världssensation, men kan vara allt från att lära sig knyta skorna till just det; det revolutionerande nya sättet att göra saker på och ditt namn står stämplat på förpackningen.

Barn har ofta mål; att kunna göra saker själva, bli astronauter eller bemästra det där kluriga med ord och siffror.
Våra mål växer med oss, det gör även målet med att ”kunna göra saker själva”.
Jag vill lära mig att göra saker som jag annars får betala någon annan för. För mig just nu är det fotografering eller marknadsföring!

Sen kanske jag också har astronautmål kring vad jag vill åstadkomma i min karriär eller i mitt liv (även om jag reviderat målet med en enorm herrgårdsranch med 50 hästar, ett mål spikat av mitt 8-åriga jag).
Och små mål som känns som detaljer, men som kan påverka så mycket.

Men så kommer baksidorna och ger sig tillkänna.

Nackdelar med målhetsen

När ett företag anställt ett antal målgörare läggs ribbor och förväntningar högt. Så fort ett mål är uppnått kommer ett nytt. Ingen tid att vila, fira och njuta av prestationen. Nästa mål med tillhörande deadline kommer rusande. Det är ju därför du är anställd just där. Du har betalt för att vara Zlatan. Göra mål. Klättra i ligan.

Men planen kantas ofta av stress, prestationsångest och utbrändhet.

När du kommer hem från jobbet så är det självförverkligande som står på schemat. De personliga målen måste betas av och visas upp. Om det inte finns på sociala medier och är värt en klapp på axeln, har det ens hänt?

Det glöms bort att man måste få misslyckas ibland för att kunna lyckas i slutet. Hitta de där ”hundra sätten att inte göra en glödlampa” innan den är klar.

Det är bra att ha mål av olika storlekar, både i arbetslivet och hemma, men… 

Sätt mål som är viktiga för dig, känns bra och är värda ansträngningen – men glöm inte bort att man inte måste ha målsättningar för precis allt.

Jag citerar mig själv. Det får man göra i brist på gurus.

Dela på sociala medier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hur kan vi hjälpa dig?

Beskriv kortfattat vad vi skulle kunna hjälper till med så hör vi av oss.